Iskolánkról

Az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola Eger történelmi belvárosában, a Kis Dobó téren található, pár perc sétára a vártól, a Minarettől vagy akár az Érseki palotától. Az intézmény otthonául szolgáló Panakoszta-ház, városunk zenei életének egyik központja. Az épület felújítása után az 1998. szeptember 18-i hivatalos átadás egyben névadó ünnepség is volt, hiszen ekkor vette fel az intézmény Farkas Ferenc zeneszerző, Eger díszpolgára nevét, aki sok szállal kötődött városunkhoz, iskolánkhoz, az egri zenei élethez.

 

Intézményünkben 1953 óta folyik szervezett zeneoktatás. Növendéklétszámunk jellemzően 500 fő, az oktató-nevelő munkát átlagosan harminckettő főállású tanár végzi. A hangszerek oktatása mellett széleskörű közéleti szerepet vállal a zeneiskola: fúvószenekart, vonószenekart, kórust és kamaraegyütteseket is működtetünk. Az elmúlt évtizedek alatt tehetséges tanárok egész sora élt és dolgozott a városban, teljes erőfeszítéssel munkálkodva azon, hogy Eger lakóival megismertesse, megszerettesse a klasszikus és népzenét, valamint nem utolsó sorban, hogy zeneértő, zeneszerető közönséget neveljen fel. Iskolánk szervezője számos megyei, területi, illetve országos fesztiválnak, versenynek.

Hiszünk abban, hogy a zenei nevelés a gyermekeken keresztül helyet kap minden család életében, gazdagítja a körülöttünk élő emberek mindennapjait. Gyermekközpontú iskola vagyunk. Az intézmény jellege, a többnyire egyéni órák lehetővé teszik, hogy az individuális nevelés előnyeit kihasználhassuk. Növendékeink és tanáraink jelen vannak Eger és Heves megye valamennyi rangos kulturális rendezvényén.

Intézményünk és tanulóink támogatása céljából – Szepesi György volt igazgató kezdeményezésére – magánalapítvány működik, amely folyamatosan támogatja a tehetséges fiatal muzsikusokat, a külföldi testvérvárosi kapcsolatokat és tanáraink szakmai fejlődését. Fesztiváljainkon a zenei élet neves képviselői látogatnak hozzánk zsűritagként, fellépőként, vagy éppen pedagógusként. Számtalan tehetséges növendékünk ment zenei pályára, s jelenleg több mint száz olyan volt növendékünk van, akik a magyar, ill. nemzetközi zenei életben nevet szereztek maguknak.

Intézményünk fenntartója az Egri Tankerületi Központ (3300 Eger, Bem tábornok u. 3.).

Szervezett együttműködés jellemzi munkánkat a város valamennyi köznevelési intézményével, valamint az Eszterházy Károly Egyetemmel. Intézményünk tagja a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének.